Fransk Whisky när den är som bäst

Kanske den mest unika whiskyprovningen i Twaang,s historia? Spitkassören har sedvanligt under sommarmånaderna företagit en utlandsresa per bil. Denna gång gick färden till Frankrike och Normandie i helt andra ärenden än whisky. Under en kvällspromenad i den mysiga lilla staden Bayeux kom vi att passera en välsorterad butik, Au fin Gousier, för alkoholhaltiga drycker. Väl inne i butiken blir vi väl omhändertagna och får oss en lektion och provsmakningar av både calvados och fransk whisky. En knapp timme senare står vi utanför butiken med tre pavor calvados och fyra pavor fransk whisky, två från Bretagne destilleriet ”De Distilliry Menhirs” och två från gårdsdestilleriet i franska alperna ”Domaine des Hautes Glaces” (DHG).

DHG ligger inte långt från den i olympiska sammanhang kända alporten Grenoble där destillatet framställs från ekologiskt odlat spannmål. Whiskyn produceras i små serier där spannmålet väljs bl a utifrån jordarten, höjd och som ger varje batch sin egen karaktär. Destillatet får sedan vila på franska ekfat.

Prov nr 1: DHG S.11 #02 46%, pris ca 685 kr
DHGDenna whisky är producerad av single råg. Destillerades i maj 2012 och efter att mognat 18 månader på franska ekfat så tappades den i december 2013 på totalt 1616 st buteljer varav den som provades för aftonen hade Nr 1002. Whiskyns karaktär är långt från det vi vana från skotska single malt vilket gör att den i första stunden blir väldigt svårbedömd. En ganska liten komplexitet men mycket av spannmål, frukt och blommor. Tydligen följer man heller inte den skotska regeln att först efter tre års lagring får brygden kallas whisky.

Prov nr 2: DHG Secale 56%, pris ca 810 kr
Också denna whisky är producerad av råg, en liten batch på endast 650 kg. Destillerat i januari 2012 för att under 18 månader lagras på Condrieu fat. Batchen gav endast 511 numrerade pavor vilken vi provade pava nr 85.
Även detta prov gav smakupplevelse som normalt inte whiskykonnässörer stöter på. Ganska hög nivå på intensitet och eftersmak vilken består efter att vattnat ned provet. Stor fruktighet och blommighet. Dessa två whiskys saknar helt tillstymmelse till rök och torv.

EDDUDe Distilliry Menhirs är ett litet familjeföretag som ligger på gränsen till Bretagne. Destilleriet har sedan 1986 producerat ett urval av klassiska franska alkoholdrycker. För att ta ut svängarna i produktionen av whisky har man tagit till djärva grepp, vem har provad whisky producerat av bovete? Ja, du läste rätt alltså spannmålet till dessa whiskys är bovete. Detta gör att även dessa två prover hamnar en bra bit utanför den traditionella kartan av whiskysmaker.
Destilleriet menar att med bovete fås en rundare, mindre fyllig och lättare whisky. Detta skall också göra att årgångarna av EDDU skall präglas av blommighet, fruktighet samt vara kryddig och nötig.

Prov nr 3: EDDU Silver 40 %, pris ca 620 kr
EDDU som på det Bretagniska betyder just bovete. Whiskyn destilleras traditionsenligt två gånger i kopparpannor som värms med öppen låga. Lagring sker på franska ekfat som ursprungligen innehållit cognac.
Åter en lite märklig whisky att beskriva, mest utmärkande är fruktigheten samt att det verkligen känns att spannmålet är något annat än malt.

Prov nr 4: EDDU Silver Broceliande 42 %, pris ca 680 kr
Till skillnad från föregående whisky har denna whisky slutlagrats på fat gjord av trä från den legendariska skogen Brocéliande i centrala Bretagne.
Till stora delar påminner denna whisky om föregående. Dock något dämpat inslag av spannmålet eller rättare sagt bovetet. Slutlagringen har också gett whisky tydligare inslag av fat och trä, även ett tydligt inslag av nötighet finns.

Summering

Som tidigare nämnts, smakupplevelserna för denna provning blir helt utanför normal whiskyramar vilket sammataget gör att detta blir en mycket unik och spännande whiskyprovning. Läsare av detta skall inte förfäras, ges tillfället att förvärva någon av provade sorter så rekommenderas starkt ett inköp. Dina referenser kommer att öppnas upp samt ge dig insikten att saker och ting kan göras på olika sätt.
Många i kvällens smakpanel tyckte att prov nr 4 var bäst för kvällen tätt följd av prov nr 2.

Text/Foto: Anders Hallberg