Råder det en whiskyboom?

Gemensamt för kvällens prover: Tre av proverna kom från en av Sveriges unga uppstickare på whiskyhimlen, Spirit Of Hven. Proverna bestod av de tre första från serien ”Seven Stars” som när den är fulländad skall som namnet antyder bestå av 7 st whiskys, alla namnsatta från var och en av de sju stjärnorna som ingår i Karlavagnens stjärnbild.
Destilleriet är familjeägt och ligger på ön Hven, belägen mitt i Öresund. Att whiskyn produceras med kärlek och precision framgår av etikettens text ”The Handcrafted Swedish Island Spirit”.
Källa: http://hven.com

Kvällens provning avrundades med en ”rökare” från Islay.

Det råder inga som helst tvivel att det sedan i början av 2000 – talet råder en världsomspännande whiskyboom. Whiskydestillerier växer upp som svampar ur jorden lite var stans där listan kan göras lång. Som exempel kan nämnas några av Europas länder, Finland, Danmark, Holland, Frankrike, Tyskland, Tjeckien men även i Asien tillkommer det hela tiden nya whiskybrännerier samt att det i Australien och Nya Zeeland kokas whisky i nystartade brännerier. Phuuu… nu orkar jag snart inte räkna upp fler…. Jo, det startas även i whiskyns ursprungsland, Skottland, nya destillerier.
Efter en djupdykning och lite botaniserande runt våra svenska destillerier och den här i Sverige rådande whiskyboomen kunde kvällens deltagare summera, att det för närvarande finns ett tretton-tal svenska destillerier.

Är det någon där ute i cyberrymden som tvivlar på whiskyboomen?

Är det någon som är glad över den pågående whiskyboomen så är det den evigt unga och förändringsbenägna whiskyklubben TWAANG. Whiskyboomen har gjort att det idag finns 1165 st helrör Singel Malt Whiskys i Systembolagets sortiment att botanisera i mot endast 6 st för tiden av TWAANG,s födelse, tidigt 1990 tal. Alltså skapar whiskyboomen betydligt gynnsammare förutsättningar för göromålet provningsledare eller som sysslan i TWAANG heter spritkassör.
Leve whiskyboomen….Twaang….Twaang….Twaang….Twaang!

Prov nr 1: Sprit of Hven No.1 Dubhe, 45 %SpiritOfHven
Färg: Gammalt guld.
Lanceringsdatum: Mars 2013
Inköpt på Viking Line taxfree för 599 kr/500 ml.
Beställningsnummer 85805 på Systembolaget, pris 796 kr/500 ml.
Antag att spriten till denna whisky destillerades runt 2008 då destilleriet gick ”on stream” så kan åldern uppskattas till ca 4-5 år.
Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av päron, pomerans, honung, nötter och halm. Ton av rök. Serveras rumstempererad som avec.

Prov nr 2: Sprit of Hven No.2 Merak, 45 %
Färg: Koppar.
Lanceringsdatum: Mars 2014
Inköpt på Viking Line taxfree för 599 kr/500 ml.
Beställningsnummer 20274 på Systembolaget, pris 795 kr/500 ml.
Antag att spriten till denna whisky också destillerades runt 2008 så kan åldern uppskattas till ca 5-6 år.
Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, apelsin, jod, aprikos och vanilj. Ton av rök. Serveras rumstempererad som avec, eventuellt med en skvätt vatten
Prov nr 3: Sprit of Hven No.3 Phecda, 45 %
Färg: Koppar.
Lanceringsdatum: Mars 2015
Beställningsnummer 10446 på Systembolaget, pris 795 kr/500 ml.
Antag att spriten till denna whisky också destillerades runt 2008 så kan åldern uppskattas till ca 6-7 år.
Lagringen har skett på en blandning av Amerikanska och Franska fat. Den amerikanska eken bidrar med toffee och vanilj, och den franska ger lakrits och pepprighet.
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, knäck, hasselnötter, örter, pomerans och tjära.

Laphroaig_Cairdeas_1Prov nr 4: Laphroaig Cairdeas buteljerad 2014, 51,4%
Färg: 24 karat
Beställningsnummer 40465 på Systembolaget, pris 800 kr/ 700 ml.

Laphroaig Cairdeas (som betyder vänskap) tillverkas i små partier varje år för FOL (Friends of Laphroaig), utvald av Destillery Managern John Campbell. Utgåvan släpptes på Systembolaget i december 2014 så förutsättningarna att idag kunna lägga vantarna på en pava Laffa Cairdeas är inte så stor, men ge inte upp i ditt sökande.

Laphroaig Cairdeas är dubbellagrad, först åtta år på ”first fill Bourbon casks”, sedan ett år på Sherry-Amontillado ”hogsheads”. Ingen färgning eller kylfiltrering har ägt rum, men den har vattnats en aning för att nå alkoholhalten 51,4%. Man har nämligen en idé om att de två sista siffrorna i alkoholhalten skall reflektera året då den buteljerades.

Fyllig rökighet med blommiga toner. Nötaktig, mycket sälta och aningen gräddkola-lik. Lite smak av kanel och citronskal. Avslutningsvis en doft av saltlakrits.

Summering
Laffan står i en helt egen division och kan inte jämföras med Spirit Of Hven,s stjärnbenämnda droppar. Många i panel tyckte att Sprit of Hven No.1 Dubhe var aftonens stjärna bland de tre men att Sprit of Hven No.3 Phecda är bara noslängden från första plats.

Text: Anders Hallberg/ Hans Lennart Westin
Foto: Anders Hallberg

3 Comments

Kommentarer är avstängda.