Glenfarclas med George S. Grant

George S. Grant är inte bara Brand Ambassador för Glenfarclas utan även den sjätte generationen i ägarfamiljen Grant.

Goerge inledde sitt föredrag och provning för de 65 församlade personer med att berätta att Glenfarclas grundades 1836 i flodens Speys dalgång på gården Rechlerich.

Destilleriet ligger på berget Ben Rinnes sluttningar väster om Dufftown och söder om Rothes. Glenfarclas betyder ’dalen med det gröna gräset’. 1865 köpte bonden John Grant destilleriet för £511.19 vilket på den tiden var en aktningsvärd summa. John var för tillfället en framgångsrik bonde med ett flertal gårdar och prisbelönt boskap som såg sin chans i den snabbt växande whiskymarknaden. Fem år senare bildades firman J & G Grant med sonen George och familjeföretaget var ett faktum. Destilleriet har sedan dess varit i ätten Grants ägo i sex generationer.

Destilleriet utökade 1960 antalet pannor från två till fyra och 1974 utökades antalet pannor ytterliggare från fyra till sex. Således en tredubbling i produktion under 15 år. Ett stort modernt besökscentra öppnade 1973. Destilleriet har idag 30 anställda.

Destilleriet tar sitt vatten från Ben Rinnes sluttningar. Sedan 1972, då Glenfarclas inte ansåg att det var kostnadseffektivt att själva mälta kornet, tar de kornet från centrala mälterier. När kornet anländer mals det i fem kvarnar före mäskningen påbörjas. Mäskkaret är gjord av rostfritt stål och tillhör de största i Skottland med sina tio meter i diameter och 16.5 tons kapacitet. En mäskning på Glenfarclas tar 11-12 timmar. Destilleriet har tolv rostfria jäskar med vardera en kapacitet på 45.000 liter. Samtliga kopparpannor är av boiling ballmodell och mäskpannorna tillhör de största i Speyside på 30.000 liter. De sex kopparpannorna drivs av en öppen gaslåga vilket innebär att det kan brännas fast ämnen i pannans botten. För att förhindra detta har de installerat kedjemattor på insidan av mäskpannorna som kontinuerligt snurrar runt. På slutet av destilleringen väntar man 20 minuter innan destilleringens ”hjärta” kommer. Under tre till fyra timmar tar de tillvara på destillatet som kommer att gå vidare för lagring. Spriten ligger då mellan 72% och 60%. Den råsprit som de nu har ligger på 68% och blandas ned med lokalt källvatten till 63,5%. Denna utblandning kommer sig av att alkoholstyrkan 63,5% anses vara optimal för att interagera med fatets trä. Glenfarclas lagrar whiskyn på framförallt två typer av fat, amerikanska ekfat på 250 liter samt spanska sherryfat på 500 liter. Faten har alltid valts ut personligen av släkten Grant för att försäkra sig om hög kvalité. Det finns hela 30 lagerhus på området där ett flertal kan dateras till 1880-talet. Lagerhusen (Dunnagetyp) har stora tjocka stenväggar och jordgolv där whiskyn får åldras ostört i minst åtta år.  Buteljeringen sker hos Broxburn Bottlers utanför Edinburgh.  Produktionskapaciteten ligger på cirka tre miljoner liter per år.

De prover som stod framför oss på borden var följande och med beskrivningar hämtade från generalagenten Philipsson&Söderberg.

gl1212 Years Old, 43%, 409 kronor. Glenfarclas 12 YO har en gyllene färg. Doften har inslag av torkad frukt och sherry och en lätt underton av rökighet. Smaken är torr och balanserad, med en härlig sötma av sherry och en lätt karaktär av tobak. Eftersmaken är lång och mjuk.

Gl1515  Years Old, 46%, 589 kronor. Glenfarclas 15 YO har en djup gyllene färg. Doften är kryddig och löftesrikt rökig. Smaken är fyllig, kraftig och balanserad. Härliga fattoner i eftersmaken, som är lång med söta sherrytoner. 15-åringen är ett riktigt kraftpaket för att vara Speyside och Glenfarclas,

Gl2121 Years Old, 43%, 769 Kronor. Mörkt gyllene droppar. Intensiv, komplex doft av bl.a. vanilj. Fyllig, varm frukt med antydan av torv, bananer och muskot (!). Lång, härlig, fin eftersmak. (George S. Grants favorit)

Gl3030 Years Old, 43%, 2 295 kronor. Mörkt gyllenbrun färg. Rik doft av fruktkaka, brittisk apelsinmarmelad, fat och mörk choklad. Smaken är fyllig med inslag av choklad, kaffe och underbara fruktaromer. Eftersmaken är lång, len, och nötig.

Gl105105 Cask Strength, 60%, 629 kronor. Glenfarclas 105 Cask Strength var den första maltwhisky som såldes i Cask Strength, dvs. den styrka whiskyn lagras på fat vid. När man väl provat whisky vid denna styrka är det svårt att inte bli kär – doft och smak uppnår en utomjordslig intensitet, och sherrytonerna i 105 går en utmärkt balansgång mot Glenfarclas lätt nötigt blommiga karaktär.

Gl94Siffran 105 avser alkoholstyrkan gammeldags uttryckt som five over proff.

1994 Family Cask, 12 Years Old, 59,8% 115 pund på thewhiskyexchange.com, vilketmotsvarar c:a 1 460 kronor.

Family Cask är en serie från 43 årgångar från 1952 – 1994 som tagits fram av George S. Sammanlagt rör det sig om 17 158 buteljer och han beskriver just denna årgång så här:

This golden brown bottling is the youngest of our first release of The Family Casks collection, but is has the character to stand up to its older siblings.The nose leaves you thinking of pear drops. It ’s buttery in character with gentle hints of vanilla essence. Perfumed. Citrus flavours are ever-present with some fresh herbs and spices, underpinned by light sherry and vanilla.The finish is pure sherry but some earthy flavours are also present.

Källor: whiskyguiden och Per Ellsberger

Bilder från Glenfarclas

Text: Thomas Normark