Rökig whisky – bara Islay?

Kvällens provning var på temat – är det bara på Islay som  rökig whisky produceras?

Fyra prov ställdes fram:

Provning2008-09-23-02Laphroaig Quarter Cask, 48%, 439 kronor, som lagrats på den typ av tunnor som tidigare användes när whiskyn transporterades per häst. En Quarter Cask rymmer 80 – 90 liter. Precis som Mackmyra vill Laphroaig hävda att mindre tunnor ger snabbare lagring enär spritens exponering mot träet blir större. Åldern på produkten var ej angiven. Normalt röks det korn som Laphroaig använder till 35 ppm.

Provning2008-09-23-03Edradour Ballechin, 46%, 875 kronor, från Skottlands minsta och vackraste destilleri och som har ett mycket bra besökscenter. Normalt tillverkas inte rökig whisky, men när Ian Henderson pensionerades från Laphroaig blev han konsult till Edradour. Tillsammans med Andrew Symington (Signatory) skapades Ballechin. Ballechin har lagrats på ekfat som tidigare använts för att lagra Madeira. 180 flaskor har nått Sverige, varav två landat hos Twaang.  Malten är rökt till + 50 ppm.

Provning2008-09-23-04Benromach Peat Smoke, 46%, 499 kronor, den oberoende buteljeraren Gordon&MacPhails eget destilleri sedan början av 1990-talet. Destilleriet har haft ett stort antal ägare och under flera perioder legat i malpåse.Under en högtidlig ceremoni återinvigdes destilleriet 1998 av Prins Charles och produktionen startade igen. Det första fatet signerades av prinsen och går att beskåda vid besök på destilleriet. År 1999 invigdes ett modernt besökscentra, Malt Whisky Centre.Malten är rökt till 55 ppm.

Provning2008-09-23-05Longrow från Springbank, 55,8%, 695 kronor. Springbank producerar tre olika whiskies, Springbank, Hazelburn och Longrow i samma pannor, men med olika inställningar och framförallt olika malter.Destilleriet har behållit de gamla hantverksmässiga traditionerna. Allt från mältningen till buteljeringen sker vid destilleriet, och många av de metoder som används är mera traditionsenliga än vid många andra destillerier, exempelvis vänds malten under mältningen om helt för hand. Malten till Longrow utsätts för rök i 40 timmar. Den aktuella buteljen hade en ålder av sju år. Fem och ett halvt av dessa tillbringades i refilled Bourbonfat och de återstående ett och ett halvt i Gaja Barolofat (Barolo är ett rödvin från Piemonte i Italien). 600 flaskor av denna Longrow har nått Sverige via Symposion. Malten är rökt till c:a 50 ppm. Detta mäts ej.

Svaret på frågan om det bara är Islay som producerar rökig malt kunde efter provet besvaras med ett bestämt Nej. Här var förutom Islay, även södra Highlands, Speyside och Campbeltown representerat. Vilken som var rökigast var svårt att besvara, men mest prisvärd var nog Laphroaig tätt följd av Longrow.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg