Höstnyheter

Provning2005-10-18-004Temat för oktober månads provning var nyheter. Inför provningen kunde hr spritkassören presentera ett nytt luktotek innehållande ett antal burkar med varierande innehåll och dito dofter, vilka var systematiserade i enlighet med våra provningsprotokoll.

Förts ut på provningsarenan var en favorit i repris, nämligen Whyte & Mackay. Denna blended har TWAANG rekommenderat på hemsidan, men den har en tid lyst med sin frånvaro på systemet. Whiskyn innehåller ca 40 olika sorters maltwhisky, bl.a. Dalmore, Isle of Jura, Fettercairn och Tamnavulin. Efter blandningen lagras whiskyn ytterligare 8 månader. Avslutningsvis tillsätts firman egna grainwhisky Invergorden. Enlig Systembolaget är doften maltig med inslag av vanilj, torkat gräs och en liten ton av rök. Smakmässigt beskrivs den som en maltig whisky med viss rökighet, ton av fat och gräddkola. För en blended för 249 kronor så höll den måttet.

Prov två var Glen Gyle, en åttaårig Highland blended single malt som vatted malt numera betecknas efter Cardhuskandalen. Glen Gyle produceras av Glen Catrine Warehouse Ltd som idag är Skottlands största oberoende buteljeringsanläggning. Märket registrerades 1995 och ska inte förväxlas med destilleriet Glengyle i Campeltown som lades ner 1925. Doften är enligt systemet maltig med viss rökighet, torkade öreter och knäck och med en smak som innehåller en ton av rök, fatinslag, vanilj och örter. Priset på endast 239 riksdaler måste i sammanhanget betecknas som ett fynd.

Nästa prov var Gentleman Jack, som var den första nya produkten från Jack Daniel´s på 130 år när den presenterades 1989. Jack Daniels klassas som en Tennessee whiskey och är med andra ord inte en Bourbon. Skillnaden är förutom den geografiska sidan av saken att den nydestillerade spriten från Tennessee under tio dagar får sippra genom en tjock bädd av finmalen, hårt förkolnat lönnträ, s.k. Charcoal mellowing. Detta ger i regel en mildare whiskey än bourbon. Gentleman Jack skiljer sig från den vanliga Jack Daniel´s genom att den filtreras ytterligare en gång. Doften är enligt systemet stor, nyanserad med karaktär av kolade ekfat med inslag av vanilj, lönnsirap, lakritsrot och viol. Den är en smakrik harmonisk whiskey där smaken i övrigt beskrivs på samma sätt som doften. Det kunde efter provningen konstateras att produkter från Jack Daniel´s inte lämnar någon oberörd även om några glas lämnades orörda. Den som gillar smaken får kosta på sig ett vederlag om 349 kronor.

Sist ut denna afton var en ny produkt från Laphroaig, som benämnes Laphroaig Quarter Cask. Denna whisky hämtar sin inspiration från de små tunnor om cirka 80 liter som användes vid lagring och transporter av skotsk whisky i början av 1800-talet. Denna whisky är ej kylfiltrerad och åldern är cirka åtta år. Systembolaget beskriver doften som kraftfull, mycket rökig och maltig med tydlig fatkaraktär och med inslag av kola, jod och tjärpastill. Smaken beskrivs av samma källa som kraftfull, mycket rökig, smakrik med fatkaraktär, inslag av lakrits, tjära och vanilj. Denna whisky föll många på läppen och bedömningen klättrade uppåt på benen, även om preferenserna i vanlig ordning när det gäller rökig whisky drog åt olika håll.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg