VM semi 1 i Härnösand

Provning2005-09-19-10Så var det då dags för den första semifinalen i VM i maltwhisky i Härnösand. 56 förväntansfulla domare -medlemmar i TWAANG och deras gäster samt en delegation från Mjälloms Whiskysällskap – hade bänkat sig runt ett antal bord på First Hotel Stadt för att ta itu med de nio semifinalisterna under Henrik Aflodals ledning.

Temat för semifinalen i Härnösand var Mixed Malts; Lowlands to Midlands to Speyside. Nio malter från Skottland, Irland och Japan skulle göra upp om tre finalplatser. Från Lowlands kom Rosebank och Auchentoshan Från Midland/Perthshire kom Glengoyne och Blair Athol. Från Speyside kom Craigellachie och Mortlach. Från Japan kom Sendai från Nikka. Från deltävlingen med ung maltwhisky kom Arran och irländska Tyrconnell.

Provningen var upplagd i tre gånger tre omgångars blindprovning. Inför varje omgång berättade Aflodal om tre av de tävlande destilleriernas historia, ägarförhållanden, typ av pannor, produktionsvolymer m.m.  För ytterligare information om de deltagande malterna, se denna länk.

Det skulle dock läggas märke till att informationen var slumpvis vald och inte skulle kopplas till de tre sorter som var på väg in. Till vår hjälp i provningarna fick vi ett protokoll där arom, smak, eftersmak och helhet skulle poängbedömas. I varje omgång gavs möjlighet till rangordning och efter att alla nio hade provats skulle var och en lämna in en talang där guld, silver och brons skulle anges utifrån provets ordningsnummer.

Aflodal rekommenderade starkt att spotta ut proven för att möjliggöra en så korrekt bedömning som möjligt med tanke på antalet prov. Överblivna slattar kunde med fördel hällas över i den lilla medicinflaskan som var och en fått framför sig och på så sätt komponera sin egen vatted malt för senare (invärtes) bruk.

Efter ett par timmars intensivt doftande, smackande och funderande kunde röstsedlarna samlas in. Resultatet grundade sig på en poängberäkning där guld gav fyra poäng, silver två och brons ett. Även Aflodal röstade och hans röster vägde dubbelt så tungt.

Resultatet kunde så avslöjas, men kan inte publiceras här. Skälet till detta är att de tolv maltwhiskies som når finalen ska vara fullständigt okända för finaldeltagarna. Det må dock avslöjas att slutresultatet till övervägande del stämde överens med Aflodals uppfattning. Han hade dock som bronsmedaljör satt upp den malt som hamnade på fjärde plats.

Vi avvaktar nu med spänning hur långt ”våra” medaljörer ska gå i den spännande finalen.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg