Höstupptakt med tre lejon

Provning2004-09-09-003Svensktillverkad whisky i form av Mackmyra är ju på gång. Svensk whisky, dvs. whisky som importerats, blandats, buteljerats och säljs under ett inhemskt varumärke finns det ju flera av; Standard Selection, Old Glen och Black Ribbon. Från norska Vinemonopolet kommer Upper Ten som provades i maj 2003. Nu har Twaang slagit till med den finska Kome Leijonaa vid provningen i september.

Kolme Leijonaa uppgavs vara en pure scotch malt whisky. Vare sig ålder eller vilka sorter som ingick angavs. Möjligen framgick detta av baksidesetiketten, men medlemmarna kunskaper i det finska språket lämnade just denna kväll en hel del i övrigt att önska. Kolma Leijonaa betyder emellertid tre lejon. Den importeras och buteljeras av Primalco Oy i Helsingfors. Färgen var ljus mot halmstråhållet och smaken var lite rökig med kolainslag. God? Njae! Duger nog till yschla!

Nu väntar vi med spänning på resterande nordiska länders bidrag. Efter ett visst botaniserande på internet kunde en dansk whisky spåras. Så här sade en danska sida om den femåriga CLOC ´53

Farve: Lys guld
Aroma: sødlig, parfumeret, maltagtig.
Smag: Meget sød næsten likøragtig, undertoner af græs og mark, en del sprit.
Bemærkning: Det at den er dansk gør at man kan drikke den, men nogen nydelse er den bestemt ikke.
De Danske Spritfabrikker fik i 1947 besøg af en skotte som lærte dem at lave Whisky. I 1952 kom den første på hylderne og i 1977 blev den sidste solgt.

Finns det någon kvar månne?

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg