Våravslutning

Provning2004-06-15-005Våravslutningen gick i traditionens tecken; bussresa till Älandsbro, buffé och provning på Värdshuset samt slutligen båtresa i den ljusa försommarkvällen tillbaka till Härnösand.

Provningen bestod av fyra sorter men bara tre skulle få avsmakas. Hr spritkassören förklarade detta med att det var en travesti på det twaangska räknesättet där 3 x 30 är lika med 100 kronor. Med denna förklaring blev ju grundidén glasklar!

Alltnog. Tre provglas kom på borden och med dessa ett blad, där de fyra sorterna Speyburn 10 år, Glenfiddich 12 år, The Glenlivet 12 år samt Glenmorangie 10 år, beskrevs med färg, doft och smak enligt Systembolagets klassificering.

Efter genomförd provning skulle nu deltagarna fylla i vilken sort som provats och i vilken ordning. De provade sorterna var mycket svåra att skilja ut och inte blev det lättare av att en av de fyra skulle tas bort. Koncentrationen var oerhört stor och en viss nervositet lägrade sig runt borden. När facit gavs visade det sig att en och endast en medlem hade prickat in såväl sorter som provningsordning och belönades självklart med det Gröna Bandet. Det må nämnas att det fanns ett stort antal som nollade.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg