Isle Of Jura Part II

Pågående coronapandemi har resulterat i dryga halvåret av ofrivilligt uppehåll i Twaangs livsviktiga syssla, provning och förkovring i whiskyns universum. Efter styrelsens ytterst noggranna riskanalys av läget, såväl i stort som smått kunde det utläsas att verksamheten åter men dock i liten skala går att återupptas. Lika noggrant skulle också evenemanget följas upp vad gäller pandemirisker inför det eventuella fortsatta sippandet av whisky. Till septembers månadsmöte samlades 28 törstande whiskykonnässörer där fyra whiskys från Isle of Jura skulle avnjutas.
Några av Juras trotjänare, Bl a Willie Taite och Willie Cochrane har av åldersskäl lämnat Jura och frågan är vad som händer med whiskyn nu när nya krafter tar vid. Blir whiskyn bättre eller sämre? I vilket fall blir det spännande att följa den fortsatta utvecklingen av den excellenta Jura-whiskyn. Aftonens provning är tänkt att delvis ge svaret på första kapitlet i denna förändring.
Den som är intresserad att ytterligare botanisera om Jura och dess excellenta whisky gör det bäst här på Twaang,s webbsidor.

1: Jura 18Y, (Travel Exclusive), Viking Line, 42% 899 Kr
Artonåring har lagrats i arton år på ex-bourbonfat gjorda av amerikansk vitek. Därefter får whiskyn en slutfinish på Premier Grand Cru Classé Bordeaux fat.
Jura 18Y finns numer även att tillgå på Systembolaget.

Utmärkande ben i provstjärnan är framförallt tung doft där vi hittar sötman i forma av honung men också toner av läder. Det finns också en hel del fruktighet och blommighet samt toner av vanilj. Även inslag av kanel finns att finna. Denna whisky ger lite av det mesta på provstjärnans ben. En spännande whisky som bör provas för egen uppfattning av slutlagringens resultat.

Jura 18Y

2: Jura, Tastival 2017, Viking Line, 51% 1099 Kr
Varje år under Feis Isle-festivalen lanserar Jura whisky en ny flaska i begränsad upplaga. I augusti 2017 webblanserades Jura Tastival 2017 i Sverige av Systembolaget till det facila priset av 1185 kr.
Ålder på whiskyn vet vi inte mer än att lagring skett på både nya fat av amerikansk vitek samt äldre bourbonfat och slutlagrats på utvalda Graham’s Port-pipes från Dourodalen i Portugal.
Tastival 2017 ger ganska stora utslag på provstjärnans flesta ben. Här hittar vi bl a inslag av apelsinzest, nötter, vit choklad, svartvinbär, lakrits. En whisky väl värd att ge sig i kast med att införskaffa. Räkna dock med besvär att hitta pavor som är till försäljning samt att det kan ge en rejäl reva i lädret.

Jura Tastival 2017

3: Jura, One for The Road, Viking Line, 47%, 1299 Kr
One for the Road är en hyllningsutgåva framtagen till minne av Willie Cochrane som efter 39 års trogen tjänst lämnade destilleriet för pensionering. Utgåvan är lagrad på ex-Bourbonfat där spriten fått en slutfinish på ex-Pinot Noir fat. Whiskyn är 22 år gammal och buteljerad med alkoholhalt på 47 %. Utgåvan är också en så kallad Exlusive small batch vilket innebär att 5000 pavor fanns till försäljning, alltså när det är slut är det slut!
Även denna whisky levererar på de flesta av provstjärnans ben. Här finner vi en viss doft av nybakat bröd, valnöt, vanilj samt inslag av mörk choklad. Av smakerna finns inslag av bl a ingefära, persika, citrus, och körsbär. Slutlagringen på rödvinsfaten gör sig hörd, bra eller dåligt är en smaksak. Även här blir det en rejäl reva i lädret när du väl finner någon rest av batchen.

Jura One For The Road

4: Jura, One and All, Viking Line, 51%, 1399 Kr
Jura One and All är en komposition gjord av 20 år gammal whisky med syftet att hylla öns tajta samhälle, från de sagolika öbor ’Diurachs’ till destilleriarbetarna som är ansvariga för att tillverka den ofta prisbelönta whiskeyn. Denna singelmalt är skapad av Richard Paterson och är blandad av whisky som lagrats på amerikanska ex-bourbonfat, sherryfat, mousserande Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir fat.
Denna utgåvan är också den en så kallad ”Exlusive small batch” vilket innebär att 5000 pavor fanns vid lanseringen att tillgå. Har du turen med dig så finner du ett exemplar för inköp.
Inget undantag här, whiskyn levererar i princip på alla provstjärnans ben.
Doften och smak är blommig med en aning apelsin, marsipan och vaniljkola. Inslag av sirapsaktig sötma, tobak och pepparkakor.

Jura One And All

Sammanfattning:
Vad anbelangar slutlagring av whisky på vinfat går åsikterna isär. Från whiskykonnässörer som varit med länge hörs inga stora hurra och jubelrop, mer att det var bättre förr. Rent generellt kan sägas att slutlagring på gamla vinfat lätt ger känslan av ej sammanhängande dofter, smaker och färg. I fallen för kvällen provade whiskys får vi ett intryck av en yta av vininfluenser vilka inte riktigt gift sig med whiskyns kropp. Även färgen ger ett skimmer av lössläppta röda toner. Slutsatsen är att whisky slutlagrad på vinfat är lite av en vattendelare, så Twaang,s starka rekommendation är att du skaffar dig en egen erfarenhet i ämnet.
Fyra mycket spännande whiskys som kan vara svåra att sinsemellan rangordna men kvällens panel var ändå stenklara i korandet av Bäst i Test (BIT) och Bäst för Samma Slant (BSS). Alltså om du bortser från prisskillnaden, vilken av de fyra greppar du först.
För både BIT och BSS utnämndes Jura, Tastival 2017.
Och som vanligt gör du bäst i att följa Twaang,s inköpsavdelning, köp för säkerhets skull alla fyra provade whiskys.

Text/Foto: Anders Hallberg