Tomatin Part II

Pandemin fortsätter att hålla oss i ett järngrepp. Precis när vi såg en ljusning på pandemihimlen och provningarna åter, dock i liten skala, kommit igång så drar mörkret åter in över oss. Mellan de mörka pandemimolnen har Twaang ändå lyckats klämma in november månads whiskyprovning till vilken 25 tappra admirers vågat ta sig till. Denna kväll skulle Twaangs whiskykonnässörer få avsmaka fyra whiskys från Tomatin.
Tomatin har från att varit sällsynt som Single Malt nu under det senaste årtiondet byggt upp en ordentlig portfölj av Single malts. Under kvällen skulle tre femtedelar ur serien ”Five Virtues Series” provas och som avslutning skulle också spökwhiskyn Tomatin Cù Bòcan avnjutas.
För några år sedan lanserade Tomatin serien ”Five Virtues Series” vilken är en ytterst begränsad serie om fem whiskys som var tänkt som en hyllning till den urgamla destilleringskonsten. De två första, Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpptes i Systembolagets beställningssortiment den första juni 2017 för 649 kronor styck. Dessa två ingick inte i kvällens provning.
Med serien vill Tomatin framhålla att världsalltet enligt de gamla filosofierna bygger på några få element och att samma sak så klart även gäller whisky. Men även ur ett vetenskapligt perspektiv finns där fem element som förutom den mänskliga handen i hantverket verkar i symbios med varandra och som avgör hur en whisky till slut ska smaka. Trä, eld, jord, metall och vatten kombineras i en nästan alkemisk process för oss som nu räknar en god whisky som flytande guld.
I Tomatin Five Virtues series har man tagit fram en whisky för var och en av dessa element. Man bad också den skotska konstnären Eva Ullrich tolka de fem elementen. Det resulterade i fem konstverk där konstnären dels tagit hänsyn till elementen, men hon har också mycket tydligt fångat det skotska höglandets natur och känsla.

Läs mer om detta på https://www.tomatin.com/5virtues

1: Tomatin Earth, 46%, Nr 82447, Pris 895 kr
För kvällen första provet ut var Tomatin Earth som ska hylla det tredje elementet i serien, jorden. En utgåva rik på intensiva och för Tomatin ovanliga torvsmaker. Whiskyn har framställts på torvrökt malt och lagrats på refilld hogsheads.
Whiskyn är mycket intensiv i munnen medan eftersmaken inte är lika påminnande. Här finns en viss komplexitet med inslag från malt, frukt och blommor. Det finns också inslag av ljungsötma och vanilj. Det du kommer att minnas från denna whisky är den för Tomatin ovanliga saltiga rökighet. En whisky som är väl värd att provas. Men passa på innan lagren är slut. Hela serien om ”Five Virtues Series” finns bara i en upplaga om 6000 pavor per element. Whisky är också en så kallad NAS-whisky (No Age Statment), alltså ej åldersbestämd whisky.

Tomatin Earth

2: Tomatin Metal, 46%, Nr 87012, Pris 895 kr
Det fjärde elementet representeras av Tomatins tolv vackra kopparpannor, genom vilka varje droppe Tomatin-sprit flyter. Pannornas unika form och storleken ska ge whiskyn dess egna, unika särdrag. Tomatin har matchat Metal med klassiska förstfyllda bourbonfat vilket ska gen den klassiska Tomatin-stilen.
Denna whisky är inte lika fullt så intensiv och komplex i smaken som Earth. Här finner vi fruktiga inslag, toner av citrus och krämig vanilj med söt choklad och inslag av nötter. Alltså en ganska typisk Tomatin som är mjuk, söt och lätt med mjuka krämiga vanilj och choklad -smaker.

Tomatin Metal

3: Tomatin Water, 46%, Nr 87740, Pris 895 kr
Det femte elementet representeras av naturligt rent och mjukt vatten som hämtas från vattenkällan Alt-na-Frith. Till denna utgåva används vinterdestillerad sprit vilket enligt Tomatin ger en mindre kontakt i kopparpannor och som då resulterar i en rikare och djupare karaktär.
Här finner vi inslag av härligt mogna, fruktiga smaker. Inslag av choklad, honungssötma och mjuk toffee som kompletteras med en ganska lång och oljig finish. Denna whisky är lagrad på en kombination av sherry butts och bourbonfat.

Tomatin Water

4: Tomatin Cù Bòcan, 46%, Nr 85626, Pris 549 kr
Först 2013 lanseras den allra första rökiga whiskyn från Tomatin. Under några av årets sista veckor produceras whisky som rökts till 40 ppm.
Denna upplaga är uppkallade efter den mytomspunna spökhunden Cù Bòcan som i århundraden förföljt byn Tomatin.
Denna whisky har lagrats på en kombination av nya ekfat, bourbon och sherry fat vilket gett den härliga inslag av citrusfrukter, kokos och vanilj. Över dessa inslag sveper angenäma toner av rök och torv med lätt stänk av sälta.

Här kan du lyssna till historien om den mytomspunna Cù Bòcan.

Tomatin Cù Bòcan

Sammanfattning:
Av provningen har vi fått del av fyra mycket angenäma whiskys. Five Virtues Series är mycket intressant, synd bara att vi ännu inte kunnat prova de två första i serien, Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition. På den punkten har vi något att se fram mot.
Av kvällens whiskys blev det dött lopp mellan Tomatin Earth och Tomatin Metal som båda utsågs till mest prisvärda whisky.

Text:Foto: Anders Hallberg

1 Comments

  1. […] Postludium:Att Tomatin gått från 1970-talets massproduktion av bulk-whisky till att dra ner betydligt på volymer för att i stället leverera Single Malt whisky av kvalité värmer ett admirers-hjärta. Av de tre Tomatin-proverna är den sist ut till aftonens provning (Riversaltes) som föll de flesta av mötesdeltagarna på läppen. Pang för pengarna (PP) var det inget att fundera på, 995 kr per pava. Att slutlagra whisky på gamla vin-fat är inte lätt, oftast hamnar vinfatets influenser som ett löst liggande lager och gifter sig inte helt med whiskyn på samma sätt som exempelvis en sherrylagring.Kvällens dolda prov, High Coast Cinco II, blev ett angenämt möte. En superb leverans av smakupplevelse, den ena smakupplevelsen avlöstes av den andra och utsågs utan någon invändning till aftonens vinnare. För Ångermanland lokalproducerade drycker (whisky, Gin och Öl) visste vi var bra men med Cinco II tar High Coast en ohotad första plats. The Whisky Admirers Of Angermannia gör 👍 för denna whisky som är i världsklass.Här hittar du våra tidigare Tomatin-provningar:Part 1: Tomauin Legacy, 12Y, 14Y Port Finish och 18YPart 2: Tomatin Earth, Metal, Water och Cù Bòcan. […]

Kommentarer är avstängda.