Juni månads medlemsmöte

2002-06-18-01Förutom vissa undantag hålls traditionsenligt TWAANG:s årliga sommarmöte på Lisa & Nisses Kulinariska Värdshus invid Älandsfjärden. Lika traditionsenligt som själva mötet sker också transporten till och från sommarmötet med buss och båt.

Dock var det ytterst nära att årets sommarmöte skulle bli ett unikum. När bussen lämnar Härnösand upptäcks hemskheten, ”vart är Herr ordföranden????”. Hur skall mötet genomföras utan ordförande? Kan ordförande ha tagit annat transportmedel till mötet? Många frågor på kort tid uppstod. Ett snabbt styrelsemöte kom till och upp på dagordningen, vad göra? Turligt nog är styrelsemedlemmarna väl utrustade, mobiltelefon. Beslut i stort, ring ordföranden för att höra vad som hänt.

En förvånad ordförande svarar. Oh! f-n, de hade jag glömt! Ordförande ursäktade sig med att han höll på med en smärre justering av familjebilen. Om det var en topplockspackning som skulle bytas eller om det var askkoppen som va full framgick inte klart. Hur som helst beordrade Herr ordförande som Major han är frun till att skjutsa honom till mötet. Som bekant har ju ordförande viss erfarenhet av beordrade skjutsar utanför tjänstetid. Efter denna smärre incident kunde möte avhållas i traditionsenlig stil med ordförande och god mat samt den stående punkten, provning.

Provningen var ämnad att fastställa eventuella skillnader mellan irländsk singel malt och skotsk singel malt/singel grain. Glen Parker som är en billig och oberoende buteljerad skotsk single malt vilken innehåller bulkmaltwhisky från Highlands fick representera skotskt singel malt. Till skotsk singel grain valdes Cameron Brig Single Grain. Att försvara de irländska färgerna valdes The Tyrconnell Single Malt. Det skall sägas med en gång att dessa tre sorter inte kommer i närheten av en skotsk märkes singel malt. Men för att veta när man dricker bra whisky måste man prova mindre bra whisky.

Att namnet Tyrconnell härstammade från en häst var för många okänt. Tyrconnell var namnet på en häst som 1876, mot alla odds vann det prestigefyllda loppet Queen Victoria Plate. Och den tacksamma och plötsligt mycket rik ägaren Andrew A. Watt, destillatör döpte sin bästa whiskey efter hästen. Därav den vackra etiketten på buteljen.

Hur provningen utföll kan ni ta del av under länken provningar. Mötet avslutas som alltid med en båtfärd tillbaka till Skeppsbron med. Tut i luren gjordes på Skeppsbrokajen. Från säkra källor vilken åkte med köbåten rapporteras ingen ha hamnat i plurret. Ingen var heller i ståndet att ytterligare beordrad körning behövde tillgripas.

/Anders Hallberg

Provade sorter:

Glen Parker, Skotsk Singel Malt 283 Kr

The Tyrconell, Irish Single Malt (486) 296 Kr

Cameron Brig Single Grain (80697) 283 Kr