Maj månads provning

Provning2004-05-24-004

Glen Mhor, Convalmore och Dallas Dhu

Maj månads provning av numera nedlagda destillerier var en viss kompensation för en utebliven, men senarelagd resa till Vin&Sprit i Sundsvall. Herr spritkassören hade lyckats plocka fram tre spännande sorter, varav en (Glen Mhor) tidigare provats, men i en annan tappning. Kolla denna länk!

De provade sorterna voro:
1.         Glen Mhor, destillerad 1976, 21 år, 43%, buteljerad av Hart Brothers
2.         Convalmore, destillerad 1978, 24 år, Rare Malts Collection
3.         Dallas Dhu, destillerad 1978, Signatory Vintage

Glen Mhor var ett destilleri som startade 1892 mitt inne i Inverness. Vattnet togs direkt från Loch Ness, vilket gav en besk ljungsmak. En saladinlåda ersatte år 1954 de gamla mältningsgolven och Glen Mhor blev därmed det första skotska destilleriet som införde mekanisk mältning Glen Mhor stängdes och revs 1983 och på platsen finns idag ett köpcentrum med tillhörande parkeringsplats. (Källa: Per Ellsberger)

Convalmore grundades 1893. Tidigt 1900-tal experimenterade man destillering i continous-stills. Det slog inte väl ut då den nydestillerade spriten märkligt nog mognade olika fort sedan den hamnat på fat. Destilleriet hamnade i malpåse1985 och kommer inte att startas igen. William Grant har köpt destilleriet i befintligt skick och använder de gamla förträffliga lagerhusen. (Källa: Per Ellsberger)

Dallas Dhu grundades 1898 och lades ned 1983. Det finns fortfarande ganska gott om denna whisky beroende på att oberoende buteljerare köpte stora mängder fat för egen lagring innan destilleriet lades ned. Destilleriet har byggts om till museum med utställningar, filmvisning om whiskytilverkning samt whiskyprovning och med en presentbutik. (Källa: Per Ellsberger)

Vad tyckte då stämman? Alla var eniga om att det var en höjdarprovning, såväl rent kulturhistoriskt som smakmässigt. Samtliga var mycket bra och omöjliga att jämföra, även om Glen Mhor och Convalmore fick de flestas röster. Dallas Dhu skulle i andra sammanhang ha vunnit vilken provning som helst. Sämst blev i detta fall lika med minst bra.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg