Nyheter på systemet i april

springbankSpringbank – ett minne för liver utropar Symposion glatt och fortsätter:

”Äntligen lanseras en av whiskyvärldens största malter på Systembolaget. Som första representant från Campeltown väljer Systembolaget att lansera Springbank 10 Years Old på bästa sätt.

Genom att köpa upp drygt 30 procent av destilleriets produktion blir Sverige den största marknaden i världen för whiskyvärldens Rolls Royce. Tack vare de stora Longmorninköpsvolymerna hamnar prislappen på oslagbara 439 kronor. Kanske är detta den mest prisvärda whisky som kan köpas i Sverige.

Vinjournalisten Bengt-Göran Kronstam ger Springbank 10 Years Old högsta möjliga betyg – ett minne för livet – och rankar den som ”Bästa köp” i nya numret av Allt om Vin.

Kronstam skriver: ”Ytterst rökig och potent, väldestillerad doft med mäktig, aptitretande, djup arom. Lång, mycket god, eldig smak med skön fruktsötma och förnäm rökighet, galant parad med en mäktig, cigarrvänlig alkoholfetma.”

Lanseringsdatum: 3 april Springbank 10 Years Old (46%) Art.nr: 20410 Pris: 439 kronor

Whiskyspot meddelar att ”Systembolaget gör en kovändning när det gäller singelmalten Longmorn. Priset sänks 1 april med nästan en hundralapp till 359 kr och sätts i landets samtliga butiker. Nyheten lär slå ner som en bomb i maltwhiskykretsar där destilleriet länge rankats som ett av Speysides bästa. Priset är oförskämt lågt, trots den svenska högskattenivån slår prislappen det brittiska listpriset med 70-80 kr.

Longmorn är en byggsten i blenden Chivas Regal och har inte status som singelmalt i Chivas-koncernen. Går lanseringen bra lär Sverige bli whiskyns största marknad volymmässigt. 15-åriga Longmorn blindprovades fram till finalen i Maltwhisky-VM under 2005. Där blev den näst bästa whisky i klassen MALTY (varken rökig eller sherryfatslagrad maltwhisky).”