Oberoende buteljerar

Provning2014-01-20_Webb1Åter igen var temat ”Oberoende buteljerare” där proverna denna gång kom från den tyska buteljeraren Whisky Agency och serien Liquid Library vilka importerats av Origo Wine & Whisky. Serien Liquid Library är en exklusiv buteljering för den svenska marknaden.

Prov nr 1: Glen Ord (Highland) Liquid Library 14 years (nr 10443) 54,2% Pris 725 kr
Glen Ord är ett destilleri som grundades år 1838 ligger strax norr om Inverness. På destilleriområdet finns även en stor mältningsanläggning som förser många av Diageos destillerier med malt
Av etiketten framgår att lagringen skett på bourbonfat ”Matured in Ex-Bourbon Wood” samt att den är destillerad 1997 och buteljerad 2012 på endast 239 buteljer. En mycket angenäm whisky med hög intensitet och eftersmak också komplexiteten är hög, här händer det saker under lång tid i läckergommen, mycket frukt, blommor och sötma, mums.

Prov nr 2: Deanston (Speyside) Liquid Library 18 years (nr 10331) 51,9% Pris 749 kr
Destilleriet byggdes 1966 några mil utanför Stirling. På platsen där destilleriet byggdes hade en bomullsfabrik legat sedan slutet på 1700-talet. Många av de gamla byggnaderna är förklarade byggnadsminnen. Deanston är rätt ovanlig som single malt då större delen, 80-90%, av whiskyn går till blandningsindustrin.
Av etiketten framgår det ”Matured in Ex-Bourbon Hogshead”, destillerad 1992 och buteljerad 2010 på endast 150 buteljer. Denna whisky har, jämfört med nyss provade Glen Ord, tagit ytterligare ett snäpp upp på skalan för intensitet eftersmak och komplexitet, här bullrar det riktigt i läckergommen. Här hittar vi fruktig, blommor, honung, vanilj så det står härliga till, mumsmums.

Prov nr 3: Littlemill (Lowland) Liquid Library 22 years (nr 10327) 48,3% Pris 1029 kr
Det är lite osäkert när Littlemill grundades men det är troligt att destilleriet grundades 1772. Destilleriet som låg vid foten av Kilpatrick Hills en bit utanför staden Bowling är nedlagt och rivet, endast några små byggnadsrester finns bevarat. Kanske lite idiotiskt att upplysa om att pavor innehållande Littlemill troligtvis blir eftertraktad som samlarobjekt,,, men nu är det sagt.
På etiketten står det ”Matured in Sherry Wood”, destillerad 1989 och buteljerad 2011 och att dropparna räckt till 221 buteljer. Inte riktigt samma intensitet och eftersmak som de två tidigare proverna men komplexiteten tar ytterligare höjd. Denna whisky bjuder övrigt på typiska inslag för en mycket bra sherryfats lagrad whisky, benen för frukt, tung doft, fat o trä samt vinösitet ger höga värden.

Provning2014-01-20_Webb2Prov nr 4: The Holy Spirit of Sweden Rock Black Label 10 Years (nr 85744) pris 499 kr
Prov nummer fyra var för aftonen ett extra nummer, inte lätt att så här efter tre mycket bra malter göra en glänsande entré.
Det verkar vara en trend bland artister av olika genre, framför allt pop och rock –grupper, att mixa ihop något drickbart till sina fans. Ibland är det viner och andra gånger som nu handlar det om spritdrycker måhända tjänas det inte tillräckligt med kosing på konserterna.
The Holy Spirit of Sweden Rock Black Label 10 Years är single malt hämtad från Speyside. Whisky levereras i ett papprör som är utformat som en trumma.

Sammanfattning: Stjärnpanel klassade prov två, med en knapp noslängd före prov tre, som aftonens malt. The Whisky Agency visar verkligen klass med serien Liquid Library, tre helt underbara malter. Finns det buteljer kvar på systembolaget så kan vi med nöje rekommendera ett inköp.
Rock & Roll whiskyn hade ingen tacksam uppgift att försöka matcha dessa tre ypperliga skapelser och ska heller inte på något sätt jämnföras med dem. The Holy Spirit of Sweden Rock är en ganska så slätstruken malt, inget som står ut vilket ger en relativt rund stjärnbild. The Holy Spirit of Sweden Rock är ingen kullinarisk upplevelse men säkert gångbar för att på en rock konsert få fart under galoscherna. Kul att provat men tyvärr blir rekommendationen, lägg pengarna på en billigare och bättre malt, exempelvis Singleton of Dufftown 12 years (nr 415).