TWAANG provar sprit?

Provning2014-02-19_Webb2 För första gången i TWAANGs drygt tjugoåriga förflutna historik provades inte whisky. Denna provning är för alltid inskriven i TWAANGs historia som kvällen då sprit för första gången provas i stället för den traditionstyngda whiskyn. Nu var det förvisso inte vilken sprit som helst som provades, det var en box från Box.
No 1 Toasting Levels är den första i serien Box Advanced Master Class. Tanken med serien är att den ska vara utbildande och riktar sig främst till de som vill fördjupa sig i sitt whiskyintresse. Innehållet i denna box, 5 st flaskor á 20 cl, har lagrats i 30 månader på 100-litersfat av ny svensk ek med fem olika rostningsgrader. Den är alltså inte gammal nog för att få kallas whisky, men det spelar inte någon roll i detta fall då syftet enbart är att förstå hur olika rostningsgrader påverkar doft och smak.
Provning2014-02-19_Webb1Provningsdeltagarna delades in i tre grupper om åtta personer med uppgift att para ihop de fem flaskorna med rätt rostningsgrad. Grupperna utrustades med mätglas, tabletter, tryckt läromateriel och förstås varsin Box av ”Advanced Master Class” för att därifrån ge sig i kast med uppgiften. Inte helt enkel men mer rätt än fel fås uppgiften anses utförd med beröm godkänd.
TWAANG lägger inte något gott och smaskigt på hög, vår uppgift är att konsumentgranska, vägleda och bredda kunskapen hos andra mindre förmedlade whiskybeundrare. Att utföra denna viktiga gärning krävdes att vi satte sprätt på tre eminenta boxar av ”Advanced Master Class”.
Denna box ”Advanced Master Class 2013 Course No 1 Toasting Levels” med tillhörande läromedel är en mästerlig skapelse utfört av det Ångemanlänska destilleriet, Box Destilleri AB. Det är verkligen skoj att vara ångermanlänning en dag som denna, vi väntar redan på nästa lektion.

The Whisky Admirers of ANGermannia

Text/Foto: Anders Hallberg