Stockholm Beer and Whisky Festival

Östlund själv med ressällskap och ... ja hur många flaskor är det?

Östlund själv med ressällskap och … ja hur många flaskor är det?

Av Åke Östlund

Efter sju sorger och åtta bedrövelser kom vi då äntligen iväg till Stockholm beer and whisky festival i Nacka. Det var jag, undertecknad, Anders Hallberg, samt två ytterligare ”tappra”. Vi samåkte med ett glatt, trav- och spelälskande sällskap som skulle till Solvalla och kamma in storkovan. Bussresan ner gick i pokerspelandets och whiskysmuttandets tecken. Hästälskarna stod för pokerspelet och vi för whiskysmuttandet. Det var gamla slattar från tidigare provningar som kom till heders. Resultatet blev att ett nyktert sällskap steg av bussen i Stockholm efterlämnande tre tomma whiskyflaskor på hatthyllan. Den ekvationen är fortfarande inte löst av bussbolaget.

Hotell Kom (det heter faktiskt så) på Döbelnsgatan blev vårt nattkvarter. Efter en österländsk lunch tog vi en taxi till Nacka Strand och mässhallarna (som heter Factory numera). Det var ganska mycket folk trots att klockan bara var c:a 14.00.

Vi kände oss som nyfikna barn på julafton när vi gick runt och bekantade oss med omgivningarna. Dock fann vi oss snabbt tillrätta och provningarna kunde börja. Eftersom jag inte är så hiskeligt väl bevandrad i whiskykunnandets ädla konst (The noble art of whiskylicking) har jag svårt att minnas allt godis som passerade strupen. Anders har många gånger talat om Blackadder och hur de fungerar, men det var först nu jag riktigt förstod deras affärsidé. De läckra, spännande etiketterna på alla flaskor och det unika innehållet (en viss sort, en viss tunna, en viss årgång) gör att man lockas att prova både det ena och det andra. Vi provade bl.a. Blackadders Longmorn 1973 RAW CASK, lagrad på first filld sherry butt vilket gjorde att den såg ut som CocaCola, med stora flagor på bottnen och till ett pris av 150:- för två cl (det fanns betydligt dyrare också). Den var spännande, doftrik och smakrik. Det ”normala” provpriset för två cl. var annars 20:-.

Hur många sorter fanns det? Svaret finns i psalmboken (jag kan inte räkna dem alla…). Här följer en lista över de företag och importörer som fanns på plats. Var och en med ett utbud på mellan 10 och 100 olika sorter/varianter. Totalt måste det ha varit mellan fyrahundra och femhundra.

Allied Domeco AB
Arvid Nordqvist HAB
Berntson AB
Bibendum AB
Blackadder International LTD
Fondberg & CO AB
Galatea Spirits AB
Master of Malt Scandinavia AB
Maxxium Sweden Fine Wine & Spirits AB
Philipson & Söderberg AB
PR-Sweden AB
Stellan Kramer AB
UDV Sweden
(SUCK !)

Jag vet inte om det var whiskyns fel, men vid sextiden på eftermiddagen var det plötsligt dubbelt så mycket folk i lokalerna. Det började bli varmt och trångt så de fyra-fem sista provningarna avnjöts under bar himmel på en bakgård på utställningsområdet. Ölfansen tog mer och mer över tillställningen och deras sinnesstämning var betydligt mera kraftfull än vår. Ett gott råd blir därför att besöka mässan så tidigt som möjligt på dagen.

Vi lämnade området vid 18.00-tiden och kände oss både nöjda och nyktra (???). Jag hade faktiskt befarat annorledes, men mina farhågor visade sig vara betydligt överdrivna.

Vid hemkomsten till hotellet var törsten fortfarande vid gott liv. Vi tre återstående (vissa for vidare mot södern efter mässbesöket) samlades ”på rummet” och återupptog det slattsmuttande vi hade ägnat oss åt under nedresan. Efter intagande av en enkel middag på ett enkelt ställe kände vi oss mogna för en sista smutt och en god natts sömn.

När vi lämnade hotellet på Söndag morgon, stod fem tomma whiskyflaskor kvar under bordet och rummet var trots detta i god ordning. Städpersonalen lär fortfarande vårdas efter det inträffade. De talar om besök av Utomjordingar?

Eftersom mitt whiskykunnande är relativt begränsat (trots allt…) har jag inte nämnt så mycket om vilka sorter vi provade. Det skulle i alla fall bara uppfattas som skryt. Om någon ändå insisterar att få veta vad vi provade, vill jag bara säga som Ingemar Stenmark: ”Åk själv, gubbe/gumma!!!”

Det enda som inte var bra var att det var alldeles för få TWAANG-are som var på plats.

Väldoftande, Välsmakande, Välvattnade Vhiskyhälsningar:

/Åke Ö.

PS Besök:

http://www.stockholmbeer.se/2001/indexsthlm2001.html