TWAANG besökte Mackmyra

MackmyraWUnder vårt jubileumsår har utlovats vissa speciella satsningar. Resan till Mackmyra var den första i raden.

Fredagen den 16 maj äntrade ett antal förväntansfulla medlemmar Svanbergs buss för vidare befordran till Mackmyra destilleri i Valbo utanför Gävle. När alla så småningom kommit ombord (de två sista i Gävle) var vi inalles 22 personer. Eftersom viss förning och diverse utensilier som ett bord, visserligen hopfällbart, skulle med blev det ganska trångt. Då bagageutrymmet i bussen snabbt blev  fullt och alla 22 sittplatser var upptagna innebar detta att även mittgången i bussen fick tas i anspråk, vilket medförde vissa logistiska problem vid in- och urstigning. Men som vanligt kunde det lösas med gott humör och lysande organisationsförmåga.

Ganska tidigt under resan förklarade Magnus att kommendanturen var öppen. Det vill säga det var fritt fram att köpa sig en pilsner eller två.

Mackmyra4aDärefter vidtog resans kulturella inslag. Först visades videofilmen om framställningen av Laphroaig och därefter delgavs vi skriftligen information om Mackmyra Bruk och dess historia som daterar sig från slutet av 1600-talet. På bruket, som varit ett järnbruk, finns alltifrån herrgård, smedbostäder till en engelsk park. Bruket är fortfarande privatägt. Mer information finns på www.jarnriket.com/karta020201/mackmyra.htm

Vi rastade söder om Iggesund och kunde avnjuta kaffe med pain riche, skinka, brieost, tomater, godbit och inte minst en avec från slattförrådet.

Väl framme på Mackmyra mottogs vi av Marlene som berättade om hur Mackmyra Svensk Whisky kom till i en stuga i Sälen 1998, om att det har krävts 14 olika tillstånd för att starta tillverkningen. Bland annat krävs tillstånd från Sprängämnesinspektionen, vilket tyvärr innebär att kameror och mobiltelefoner inte var tillåtna i det allra heligaste.

Inför rundvandringen fick vi dessutom styra ut oss i lämpliga skyddskläder, vilket framgår av nedanstående bilder.

Mackmyra-2a mackmyra1a

Under rundvandringen fick vi bese jästrummet och destilleringsrummet. Jäsningen pågår under tre dygn och kornet levereras av Viking Malt i Söderhamn. Destilleringen sker i två pannor på 2.2 ton vardera. Lagringen sker därefter på Fjäderholmarna.

Väl tillbaka efter rundvandringen blev det kaffe med avec, tyvärr dock ej Mackmyra. Vi fick däremot lukta på produkten i olika lagringar, bl.a. ny svensk ek, sherry, enrisrökt och granrisrökt.

Besöket avslutades med att ordförande överlämnade TWAANGs standar och allmän shopping. Via ett mycket snabbt styrelsemöte inhandlade klubben ett serveringsförkläde och en keps så att spritkassören fortsättningsvis kan uppträda med för provningarna lämplig klädsel. För mer information om Mackmyra se www.mackmyra.se

Tilläggas kan att bruket i sig var mycket vackert vilket torde framgå av bilderna.

Mackmyra8 Mackmyra6 Mackmyra5
Macmyra-10 Macmyra-9
På denna bild kan pannorna skönjas genom fönstren

Macmyra-11 Mackmyra12
Macmyra13 Macmyra-14

I den nordostliga snålblåsten satt vi ute och spisade medhavd middag; rostbiff, skinka och potatissallad med diverse tillbehör. Efter middagen vidtog provningen, en blind sådan, där det gällde att utifrån det ordinarie sortimentet med ett pris under 400 kronor pricka in de rätta svaren som var Aberlour, Cragganmore och Dalwhinnie.

På den återstående delen av resan fördrevs tiden med diskussioner, whisky från slattförrådet, försäljning av t-shirts och våra första glas med vår logga.

Samtliga objekt betingade det facila priset av 20 riksdaler. Sammanfattningsvis kanske själva besöket på Mackmyra blev väl kort och det var tråkigt att bestämmelser hindrade fotografering i det allra heligaste, men som helhet betecknad var resan en mycket lyckat arrangemang.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg