TWAANG löser hemligheten med The Ileach

Vid millenniets förstlidna årsmöte provades en single malt vid namn ”The Ileach” vars otämjda ökaraktär slog oss whisky admirers med häpnad. Tyvärr kunde buteljens etikett inte stilla mötesdeltagarnas informationshunger angående whiskyns hemmahamn och ålder, inte blev det lugnare när det avslöjades att systembolaget avyttrar en butelj till det facila priset av 299:- !

TWAANG lät gå till botten med frågan varifrån dessa skotska droppar härstammar.

Enligt djupa vetenskapliga Uisge Beatha efterforskningar Bulletinen låtit utföra finns tyvärr inget svar att lämna. Den svenska distributören Symposion AB har genom ett ”gentlemans agreement” tystnadsplikt, vilket är vanligt för oberoende buteljerare. Däremot kan Bulletinen lämna några klargörande som framkommit; det finns inget destilleri som heter Ileach, malten kommer från ett välkänt destilleri på Islay och lagras på ön, malten är förmodligen en yngre variant och framför allt är Ileach med all säkerhet betydligt billigare än standaretiketten.

Hur dessa skotska droppar kunnat gå TWAANG:s näsor förbi är en gåta, då dropparna har funnits till försäljning under en längre tid i Systembolagets ordinarie sortiment.

Så här skriver Symposion AB i produktbladet för The Ileach.

Det är lika bra att vi redan från början gör klart att detta är en egensinnig whisky med stor personlighet. The Ileach är ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar.

Namnet Ileach [ajlack] betyder egentligen ”mannen från Islay”. För den som tidigare smakat whisky från denna mytomspunna ö är kopplingen naturlig då den har alla typiska Islay-dragen i form av kraft, rök, sälta och fyllighet.

För många är The Ileach känd som den ”mystiska Islay-malten” då det är en väl förborgad hemlighet från vilket destilleri whiskyn kommer. Av varumärkesskäl får oberoende buteljerare ofta inte lov att använda sig av det officiella destillernamnet. De multinationella destilleribolagen skyddar ofta namnen för att spara de verkliga godbitarna för sig själva och hålla uppe prisnivån. Av denna anledning kan man finna whisky som, likt Ileach, är av samma kvalitet som destilleributeljeringar – men till ett betydligt lägre pris.

Likt stora personligheter som Greta Garbo och Paul Getty har Ileach framgångsrikt odlat en myt av gåtfullhet. Många kvalificerade gissningar har gjorts, men svaret på gåta stannar i Skottland. Dock finns det nu möjlighet att även i Sverige njuta av denna kraftfulla och smakrika whisky. Samt naturligtvis gissa på dess ursprung…

Först kan Ileach uppfattas som en ”uppercut” av smaker. Därefter är den härligt kraftfull, men samtidigt mjuk, varm och rund. En perfekt whisky för den som gillar karaktärsfull och smakrik whisky.

Karaktär: Mörk bärnstensfärgad.

Kraftiga aromer av sälta, rök och tjära med viss sötma.

Maltig, mycket rökig med tydligt inslag av sälta, torv och lakrits.

Mycket lång och varm eftersmak med behaglig sötma.

Passar till: Framför brasan efter segelturen, golfrundan, jakten eller fisket.
En perfekt höst- och vinterwhisky.

Guldmedalj vid ”The international Wine- & Spirit Cometition 1999”, samt dubbel medaljör vid ”Stockholm Beer & Whisky Festival” 1998 och 1999.
Klicka på bilden för att förstora.