Våravslutning

Provning2006-06-16-004En solig och skön sommarkväll den 16 juni träffades på Murberget (Spjutegården)  TWAANG för säsongens sista medlemsmöte. Före mötet fanns det tillfälle att intaga en öl i ”Biergarten”, vilket ett flertal medlemmar kändes sig uppmanade att göra.

De Whiskys som provades var namngivna på den svarstalong som vi fick i samband provningen. Det vill säga, vi fick före veta vilka whiskies (nåja) som skulle provas men inte i vilket glas de fanns i. Så gick då provningen igång. Det doftades, smackades och sörplades och smakades. Vi använde oss naturligtvis av TWAANG(s) utomordentliga provningsmall för att beskriva de whiskys som var satt under lupp.

De tre whiskies vi provade fick alla tre höga värden på intensitet och eftersmak. Mest komplex ansågs Dalmore Cigarr Malt vara. På benet spannmål: fick Dalmore Cigarr Malt också högsta värde så och på blommighet. Mest frukt hade Bushmill 16 y. Torvinslag var lågt hos alla tre whiskies. Tung doft, Dalmore fick högsta värde där. Svavelinslag där fann menigheten att Bushmill hade mest av det. Fat och trä, fanns mest hos Tamdhu 18 y. Vinösitet: igen så fick Dalmore cigarr malt högsta värde.

Ju längre kvällen led så framkom fler och fler sannolika och osannolika kommentarer om de whiskies vi provade. Här nere följer några av dessa. I vanlig ordning så började vi med glas 1. Vilket kan tyckas vara logiskt och också är det.

Glas I
Bushmill Malt 16 år pris: 419:- , beskrevs som följer av medlemmarna: torkade sviskon, kokta morötter, fruktsoppa, sötma samt mycken smak av citrus och söt.

Glas II
Dalmore Cigarr Malt pris: 399:- , beskrevs av någon som det doftar ouppackade kläder och surt, vidare föreslogs det att med en bingolottodutt så blir det c:a 1,5 på spannmål. Det doftar ingångna lederhosen föreslogs även av en medlem.

Glas III
Tamdhu 18 år Speyside, pris 469:- Vid det tredje glaset hade ljudnivån höjts betänkligt, varvid en späd stämma genljöd; har vi inte bestämt att frukt och blommighet ska vara olika? Svaret lät inte dröja; det kan vara låg – låg på frukt och blommighet. Vidare framkom att doft av ensilage och getskinnsjacka fanns i denna whisky?

I den förskrivna svarsblanketten fanns nedskrivet vilka whiskies som skulle provas där var inte Tamdhu medtagen utan istället Glenlivet. Anledningen till detta finns att förstå i det förhållandet som en viss medlem (har oftast hängslen) har till Glenlivet. Mer info kan fås av administrative sekreteraren i fallet.

Text: Karl-Erik Norin
Foto: Anders Hallberg