Vem ska bort?

Dagens provning var en travesti på ett inslag i TV-programmet fem myror är fler än fyra elefanter; Vem ska bort? Fyra provglas kom fram på bordet. Av dessa var en whisky en helskotsk produkt och denna skulle vaskas fram.  De fyra sorterna uppvisade olika karaktärer och när proven var genomförda röstade de flesta på prov två eller fyra. Två personer röstade på det intetsägande prov numro tre.

De fyra proven visade sig vara:
1. Armorik, en fransk maltwhisky från landskapet Bretagne, 425 kronor
2. Nikka Yoichi, japansk 10-årig  malt, 549 kronor
3. Speyside, skotsk 15-årig malt, 383 kronor
4. Amrut, indisk malt, cask strength 61,2%, ålder ej angiven, 799 kronor

Rätt svar var således prov numro 3.

Om dess whiskies må följande nämnas.

Provning2008-05-15-02Armorik Single Malt de Bretagne 4 år, 40%, Frankrike
Armorik är en fransk whisky som tillverkas av Warenghem Distillery, som ligger strax utanför Brest. Man startade verksamheten 1990 och började då med fruktdestillat, bland annat marc som är Frankrikes motsvarighet till italienarnas grappa. 1999 började man även tillverka whisky och den är precis som de flesta i Skottland, dubbeldestillerad. Man har även en blended whisky i sitt sortiment.
hemsida

 

Provning2008-05-15-03Nikka Yoichi
Nikka startades av Masataka Taketsuru 1934. Han hade dessförinnan studerat Skotsk whiskyproduktion på Lagavulin och Hazelburn, varit anställd vid Suntory och delaktig i starten av Japans första destilleri, Yamazaki. Platsen för att bygga destilleriet på blev den bergiga ön Hokkaido invid staden Yoichi Placeringen som är väster om Sapporo är idealisk på grund av den rena luften, den rätta luftfuktigheten för lagring, den rika tillgången på grundvatten som filtreras genom ett lager av torv.
Valet av Yoichi berodde mest på att Masataka kände igen miljön från Skottland.Whiskyn får sin arom och kropp från direktuppvärmda pannor. De eldars med kol, en metod som knappast används någon annanstans i världen. År 2001 fick Yoichi 10 år Single Cask högsta betyg i Whisky Magazines tävling ”Best of the best”.
hemsida

Provning2008-05-15-06Speyside
År 1895 grundades av George Grant Speyside Distillery. Det lades dock ned redan 1910. Destilleriet var byggd av granit! Under femtiotalet återupptogs Speyside  av George Christie. Han ville bygga ett eget destilleri och gav en stenhuggare i uppdrag att bygga ett nytt och prcis som det gamla i granit. Byggnaderna uppfördes cirka sju kilometer ifrån det ursprungliga Speyside Destillery där bifloden Tromie rinner ut i Spey. Det nya destilleriet blev färdigt 1976 efter en byggtid på närmare 20 år. De tillverkar den bästsäljande Drumguish som är namngivet efter den by som destilleriet ligger vid.
hemsida

Provning2008-05-15-5Amrut
Amrut single malt gjord av korn vid fötterna Himalayas höjder är destillerad och lagrad i det tropiska klimatet vid Bangalore 1000 meter över havet. De rika kornskördarna från Punjab och Rajasthan i kombination med det tropiska klimatet och läget skapar en whisky med smak och doft av frukt och choklad med kryddiga toner.

Tanken på en Indisk Single Malt Whisky har blivit verklighet tack vare en whiskyälskande affärsman och hans son, Neelakanta och Rackshit Jagdale.  Herr Jagdale har arbetat i den indiska destilleringsindustrin i över 30 år och utvecklade Amrut Malt Whisky i början på 1980-talet för att nå den indiska markanden. Whiskyn har sedan dess förfinats avsevärt med hjälp av rådgivning av skotska whisky experter.
hemsida

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg