En ska bort – favorit i repris

Provning på temat en ska bort – favorit i repris. Denna gång var det priset som skulle avgöra. Tre sorter var tämligen likvärdiga i pris, medan en avvek uppåt eller neråt. Det var upp till församlingen att först avgöra vilken som var avvikande och därefter fastställa om denna vara dyrare eller billigare än de övriga. Efter genomförd provning så var alla bud i luften samtidigt och förslagen haglade både beträffande vilket prov som avvek och huruvida detta var dyrare eller billigare än de tre andra. Några lyckades dock föreslå att prov  numro 4 avvek och med ett lägre pris.

Facit avslöjade följande fyra prov
1. Highland Park 15 år – 449 kronor
2. Mackmyra 01 – 543 kronor
3. Ardmore 12 år – 545 kronor
4. Glentime pure malt 8 år – 150 kronor

Priset på Glentine var inte hundraprocentligt enär det rörde sig en ”översättning” från euro. Spritkassören hade nämligen inhandlat buteljen i Berlin.

Provning2008.08.28-02Highland Park
Highland Park 15 y o lanserades på Systembolaget den 1 april. För 449:- kronor kan man köpa denna 15-åriga whisky från Orkney, varunummer 10419.

I jämförelse med den 12-åriga Highland Park är smaken på 15-åringen mer komplex, något sötare och lite mer fruktig. Även rökigheten framträder bättre i den 15-åriga. Från och med nu finns det Highland Park representerat med ett brett urval av olika åldrar på Systembolaget: 12, 15, 18, 25 och 30 y o.

Provning2008.08.28-03Mackmyra – Den Första Utgåvan
Så här säger Mackmyra själva om Den Första Utgåvan. En stor del av whiskyn iDen Första Utgåvan har lagrats på 100-litersfat, vilket ger en spännande och kraftfull mognad. Vi har även använt nytillverkade svenska ekfat, tillverkade av ek som planterades på Visingsö för att bli krigsfartyg för 160 år sedan. Basen är vårt Eleganta recept lagrat på bourbonfat av first fill-kvalitet. Allt lagrat i Bodås gruvlager, 50 meter ner i urberget.

Färgen är ljust gul med inslag av bärnsten. Doften är fruktig med citrus, päron, äpple, honung, lätt ekighet med söta lätt rostade brödtoner och frisk smörkola. Smaken är fruktig och mjuk med citrus, kola och honung. En lätt ekighet kan skönjas på slutet. Eftersmaken är välstämd och balanserad med toner av mörk choklad.

För en optimerad smak är alkoholstyrkan justerad till 46,1%, med naturligt renat vatten från Valboåsen.

Provning2008.08.28-04Ardmore
Det första destilleriet med namnet Ardmore låg på Islay intill Lagavulin och byggdes 1817.Det drevs under olika ägare fram till 1835 och inordnades två år senare under Lagavulin. Dagens Ardmore grundades 1898 av blandfirman William Teachers & Sons. Destilleriet ligger invid järnvägen mellan Aberdeen och Inverness i byn Kennethmont. Syftet med att starta destilleriet var att förse blandindustrin med maltwhisky och i detta fall ägarnas egen blended, Teachers Blend. 1974 byggdes destilleriet ut, bland annat  från fyra till åtta spritpannor. Den ökade produktionen gjorde det ekonomiskt fördelaktigt att stänga den egna mältningen och köpa in färdigmältat korn. Ardmore ägs sedan 1976 av Allied Distillers och är ett av de största destillerierna i Skottland och där huvuddelen av whiskyn går till blended. Ardmore tillhör de få destillerier som har ett eget tunnbinderi där faten renoveras och förbereds för lagring.

Dagens prov kom från Gordon&MacPhails tappning. Whiskyn destillerades 1991 och tappades på flaska 2003.

Provning2008.08.28-05Glentime
Om Glentime finns inte mycket att säga annat att det är en 8-årig pure malt. Den intresserade och tillika tysktalande kanske får sig något mera till livs här.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg