Svensk Whisky åter i Systembolagets hyllor

Av Anders Hallberg
Källor: Freddi Byrenius, Hans Wiechel: Whisky en gränslös dryck.
http://www.lodhian.se/

Att vi haft en helsvensk whisky är det kanske inte många som känner till. Det fanns en gång i tiden en svensk whisky med namnet ”Skeppets Whisky”. Denna destillerades första gången i september 1955 hos V&S i Södertälje. En del av produktionsutrustningen hämtades från Skottland. Två destillationspannor köptes från låglandsdestilleriet Bladnoch i södra skottland. 1961 släpptes de första flaskorna till försäljning. Skeppets whisky hade det svårt i konkurrensen med de andra whiskysorterna och 1966 lade man ner tillverkningen. Skeppets whisky återfanns i systembolagets prislista sista gången 1970. Totalt såldes cirka en miljon liter under de nio år den tillverkades. Skeppet var en blended whisky som bestod av ca. 45% maltwhisky och 55% grain whisky. Grainwhiskyn producerades av Åhus destilleri med maltwhiskyn kom från Södertälje. Råmaterialet till maltwhiskyn kom från skilda delar i Sverige. Torven från Småland, kornet från Skåne och vattnet var vanligt kranvatten. Lagringen som tog mellan 5 och 6 år skedde i sherry butts.

Nu efter 30 år finns åter svensk whisky att köpa på systembolaget. Många var vi väl som trott att den whiskyn skulle komma från Makmyra. Lodhia, det andra av två nybildade svenska whiskydestillerier han dock före. Nu kanske denna nya svenska whisky inte är så svensk ändå. Fram till den svenska produktionen är färdiglagrad år 2003 kommer tillverkningen av en vatted malt att ske i Skottland. Det är nu denna whisky som säljs under namnet Lodhian Vatted Malt i systembutikerna.

Att TWAANG så sent uppmärksammat denna nyhet beror helt enkelt på att Lodhian whiskyn hade råkat hamna i beställningssortimentet för blended whisky.

Vi får hoppas att whiskyn från både Lodhian och Makmyra möter ett bättre öde än Skeppets Whisky. Enligt hörsägnen smakade inte Skeppets whisky så bra. Från samma källa berättas det om en strejk på 60 –talet som ledde till uteblivna leveranser av alkoholhaltiga drycker till systembutikerna. Det sista som den gången lämnade systembolagets hyllor var Skeppets whisky. Det sägs till och med att folk hellre avstod från alkoholhaltiga drycker än att köpa någon av de kvarvarande flaskorna av Skeppets whisky.

Det skulle vara roligt om TWAANG kunde komma över en flaska Skeppets whisky för en opartisk stjärnbedömning.

Enligt whiskytidningen Malt har Lodhian Vatted Malt följande karaktär.
Doft: Inte särskilt tung, men likväl sammansatt med inslag av malt, frukt och lätt rökighet. Man kan också ana gummi och dill.
Smak: Rund, frisk, söt och maltig.
Eftersmak: Medellång av söt malt, lätt anis och en viss sälta, mjukt fint avklingande.
Slutsats: 3 Potstills av 5 möjliga.

Lodhian 10 Years VaruNr. 80421 Pris 364 :-

Läs mer om Lodhian i pressmeddelandet från Lodhian ->