Blindprovning på marsmötet

20030326-220030326-4Samtidigt som förevisandet av ett bildspel bestående av en gedigen orientering av hr spritkassören om TWAANG, om whiskyns historia, om olika typer av whisky och sist men inte minst om framställning, lagring mm och alla de (falska) myter som omger framförallt skotsk whisky skedde kvällens blindprovning.

Den första provning var inte så dum, smakade som en skotsk malt, men som Magnus på pekade var det inget som stack ut utan den var lite utslätad. Med viss hjälp hamnade vi i Japan, men på vilken japan det var kunde inte utrönas. Det visade sig vara en 15 årig Kuruizawa. Den hade tack vare kärlekens vägar funnit vägen till Härnösand och var inhandlad i Hiroshima för cirka 300 kronor.

20030326-3Härnäst blev det en luring igen och som var det värsta hr Helsing inmundigat i whiskyväg. Några kunde härleda den till USA. Efter ledordet att symbolen på flaskan kunde ha blivit USA:s nationalsymbol gissade undertecknad att det handlade om kalkon och facit blev Wild Turkey

Sist ut var i de flestas tycke en utslätad sak som inte borde gå över första strecket på något ben. De flesta gissningarna gick åt det skotska blended hållet även om grainwhiskyn lyste med sin frånvaro. Det var helt fel. Det var en irländare från det år 1989 öppnade Coolys destilleri. Inte ens när vi fick veta att whiskyn började på bokstaven C lyckades vi identifiera Connemara.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg